Heb je je ooit voorgesteld hoeveel eenvoudiger ons leven wordt wanneer we minder of geen woonlasten meer hebben?

Bonaire is een top bestemming voor toeristen. Niet alleen voor toeristen is het fijn toeven hier, ook hier wonen is erg plezierig. De woonlasten zijn echter wel prijzig; een betaalbare woning vinden is niet eenvoudig. Vandaar dat veel mensen op zoek zijn naar de nieuwe manier van wonen.

Klein wonen betekent dat je zoekt naar een huis dat je past als een jas. Groot genoeg om je fijn in te voelen, klein genoeg om weinig levensenergie te besteden aan overbodige ballast. Het voordeel is dat je geen geld, energie en tijd verspilt aan onnodige leefruimte. En dat is best fijn.

  1. Een klein huis kost veel minder geld:
  • Hoe groter hoe duurder, dus hoe hoger de hypotheek of huur.
  • Hoe hoger de hypotheek, des te meer rente je naar de bank brengt. Huur zie je sowieso nooit meer terug.
  • Hoe duurder het huis hoe hoger de belastingen.
  • Een groot huis verbruikt meer energie (koelen) een klein huis is meestal goedkoper om te verduurzamen.
  • Hoe groter het huis, des te meer onderhoud: kozijnen, schilderwerk, dakbedekking, dakpannen, etc.
  • Een groter huis vereist meer meubels, en dat kost extra geld.
  • Een grote tuin kost veel geld in aanleg en onderhoud.

2. Hypotheek kosten zijn lager bij kleinere woning

Wanneer je hypotheek ook lager is zul je deze sneller kunnen aflossen waardoor je hypotheekvrij kunt leven in een huis dat groot genoeg is. Met minder overbodige uitgaven kun je bouwen aan een vrijere toekomst. Een toekomst waarin je zelf kunt bepalen hoe je je tijd indeelt.

3. Minder kunnen werken omdat je minder nodig hebt

Hoe duurder je woont des te meer inkomsten je nodig hebt. Hierdoor ben je vaak minder vrij om leuke dingen te doen en zou je langer en harder moeten werken om deze levensstijl te bekostigen. En er zou minder ruimte zijn voor tegenslagen.

4. Kleiner wonen bespaart tijd

Het huishouden doen kost tijd en energie. Hoe groter je huis, des te meer je te doen hebt. Meer oppervlak betekent meer stofzuigen, meer dweilen, meer afstoffen – meer werk.

5. Klein wonen helpt je keuzes maken

Hoe kleiner je woont, des te minder ruimte er is voor overbodige spullen. Je wordt automatisch gemotiveerd om je leven opgeruimd en compact te houden. Dit helpt je vervolgens rust te ervaren en tijd te besparen. Als je groot woont is het verleidelijker om de rommel te laten ophopen waardoor de situatie steeds overweldigender wordt. Het leven is leuker met minder zooi.

Ontwerp een simpel en goed leven

Wil je ook je leven versimpelen? Ontdek hoe je leeft met meer vrije tijd, ruimte en lucht. Ontwikkel een leven met minder verplichtingen en een stralende toekomst.